Hieronder de avondmaaltijden waarvan ik het meest genoten heb!
Quiche met groenten
Ingrediënten: pakje (soya)room, eieren, tomaat, courgette, (kastanje en/of bos)paddenstoelen, bosui, wortel, pijnboompitjes, tuinbonen, kruiden: koriander, peterselie, peper
Bereidingstijd: 45mn, waarvan ong. 30min baktijd
Bereidingswijze: Bakvorm beleggen met ontdooide blaadjes bladerdeeg, dan in een kom in stukken gesneden courgette, wortel, paddenstoelen, tuinbonen, soyaroom en kruiden mengen. In de bakvorm gieten. Daarover een tomaat in plakjes leggen. De laatste 5 min van de oventijd de pijnboompitjes er ook overheen strooien zodat ze nog even mee kunnen bakken.
Kosten pp ongeveer: 2,50eu
Allergenen: gluten
Beoordeling: Erg lekker zacht, romig smaakje. Suikervrij, vegetarisch.
Tortilla wraps met groenten en kip
Ingrediënten: Tortilla’s van het merk Tex Mex, taco sauce van Tex Mex, crème fraîche, mais, kapucijners (want in een blik bruine bonen zit toegevoegde suiker), rode en groene paprika, kip, ui.
Bereidingstijd: 15min
Bereidingswijze: kip en groenten snijden en in pan even bakken, wrap 1 minuut op 750 Watt in de magnetron en dan beleggen met crème fraîche, taco saus en groenten naar smaak.
Kosten ongeveer: 4,00eu
Allergenen: lactose
Beoordeling: Ik was even bang dat ik één van mijn favorieten; wraps, niet meer kon eten, maar gelukkig vond ik een merk in de Jumbo; Tex Mex, die al hun producten suikervrij maken. Pffieuw. Suikervrij.
Zoete aardappelstampot met geitenkaas en gedroogde tomaat
Ingrediënten: zie recept
Bereidingstijd: 10-15 min
Bereidingswijze: zie recept
Kosten ongeveer: 3,00eu
Allergenen: lactose
Beoordeling: Heel erg lekker, lekker zoet ook. Suikervrij, glutenvrij, vegetarisch.
Risotto met spinazie en pijnboompitjes
Ingrediënten: (recept) meer ingrediënten dan waar ik naar streef, maar het was voor een dinertje dus ik wilde uitpakken
Bereidingstijd: 30mn
Bereidingswijze: (recept)
Kosten pp ongeveer: 4,50eu
Allergenen: lactose
Beoordeling: Ik ben dol op risotto, het vergt altijd even geduld maar zo lekker. Dit recept vond ik ook heel goed, de geroosterde pijnboompitjes en kaas maakten het helemaal af. Leuk voor als je wat meer tijd hebt en iets speciaals van “restaurant kwaliteit” op tafel wil zetten. Suikervrij, glutenvrij, vegetarisch.
Avondeten: Havermout pizza
Bereidingswijze: recept havermout pizza
Kosten ongeveer: 3eu
Allergenen: –
Beoordeling: Heel erg lekker en simpel te maken. Lijkt misschien in eerste instantie een gek recept, maar is echt enorm lekker hartig en makkelijk te maken. Enorme aanrader! Suikervrij, lactosevrij, glutenvrij, vegetarisch.
Boerenkoolquiche
Ingrediënten: (zie recept), hoewel tijm niet per se erbij hoeft.
Bereidingstijd: Voor quiche 55min, waarvan 30min oventijd
Bereidingswijze: (zie recept)
Kosten ongeveer: 4,00eu
Allergenen: lactose, gluten
Beoordeling: Heel lekker, vooral de boerenkool heeft een lekkere frisse, gezonde, stevige bite, lekkerder vind ik zelf dan spinazie. Alleen suikervrije rookworst heb ik nog niet gevonden, dus die heb ik weggelaten, blijft heel erg lekker! Suikervrij, vegetarisch.
Risotto pesto met gevulde courgette
Ingrediënten:
Risotto (1 portie): 50g risottorijst, 240ml bouillon (of kokend water met kruidenzout), 1 rode ui, teentje knoflook, 1el groene pesto, linzen, 2 bosuitjes, pijnboompitjes, Jonnie Boer Baharat kruiden
Gevulde courgette: Courgette, zongr. tomaatjes, Italiaanse kruiden, salsasaus, tomaat, peper
Bereidingstijd:
Risotto: 40mn
Gevulde courgette: 25mn, waarvan 20min oventijd
Bereidingswijze:
Risotto: In een grote pan de fijngesneden rode ui, bosui en teentje knoflook in een beetje olie paar minuten fruiten, dan risottorijst door het mengsel roeren, dan met scheutjes de bouillon toevoegen en blijven roeren tot al de bouillon is opgenomen. Als laatste lepel groene pesto door de risotto roeren. Ondertussen in een apart pannetje linzen koken (gedroogde linzen) of opwarmen (blik linzen). Als warm/gaar, dan 1el Baharat kruiden erdoor roeren. Naar behoefte serveren met klein gesneden bosuitje, licht gebakken pijnboompitjes, de linzen en de gevulde courgette.
Gevulde courgette: Courgette in de lengte door midden snijden, vullen met de kruiden, zongedr. tomaatjes, salsasaus, tomaat en peper en als laatste wat olie uit het potje met de zongdr. tomaatjes over de courgette druppelen. Afbakken in 20min op 180 graden.
Kosten ongeveer: 4,00
Allergenen: noten
Beoordeling: Heel erg lekker, ben dol op risotto en de toevoeging van pesto en linzen was een goed idee. Ook de gevulde courgettes waren heerlijk. Suikervrij, glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch, veganistisch.
Met tonijn gevulde champignons plus boekweit, tonijn, groenten
Ingrediënten: blikje tonijn, beetje rauwe boekweit, paprika, tomaat, kappertjes, blauwe kaas, beetje nootjes, Hollandse kastanje champignons, chilipoeder, peper.
Bereidingstijd: 15min
Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 200 graden, haal de stammetjes uit de champignons, vul ze met een mengsel van tonijn, kappertjes, chilipeper, peper en blauwe kaas en bak ze ongeveer 10 minuten in de oven. Zet heet water op en doe daar boekweit in zoveel als je wilt eten, laat dat ook ongeveer 10 minuten koken. Bak vervolgens in een pan de champignonstammetjes zo’n 3-4 min en voeg de laatste minuut wat nootjes toe. Snij ondertussen de tomaat en paprika in stukjes. Meng paprika, tomaat, tonijnmengsel als je over hebt, nootjes en boekweit op je bord en leg er de gevulde champignons bij. Eet smakelijk!
Kosten ongeveer: 3eu
Allergenen: Lactose, noten
Beoordeling: Was een experiment, pakte enorm goed uit. Vooral de blauwe kaas erbij is heerlijk. Hele goed gebalanceerde mix tussen zoet en zout, aanrader!! Suikervrij, glutenvrij, vegetarisch.
Kruidige curry met kip, kokosolie, broccoli en ananas
Ingrediënten: Verse ananas, kokosolie, 1 kipfilet, cashewnoten, zilvervliesrijst, sambal, crème fraîche, Jonnie Boer Curry Madras kruiden
Bereidingstijd: 15mn
Bereidingswijze: rijst en broccoli koken, kip bakken, als kip gaar is crème fraîche, ananas, ongeveer twee eetlepels kokosolie en Curry Madras kruiden toevoegen en tot sausje roeren. Als broccoli en rijst gaar zijn, die ook daar de saus mengen of apart serveren. Bord garneren met cashewnoten en een beetje sambal er doorheen mengen.
Kosten ongeveer: 3,50eu
Allergenen: noten, lactose
Beoordeling: Deze versie van kip Hawaï heeft smaak vooral door de kokosolie. Broccoli was ook een welkome toevoeging. Suikervrij, glutenvrij.
Andijviestamppot
Ingrediënten: ongeveer een kilo aardappelen (beetje afh. van hoeveel je wil maken), zak andijvie, crème fraîche, spekjes, zout, peper
Bereidingstijd: 30mn
Bereidingswijze: Aardappel schillen en dan 10min koken in een laag water die ze ongeveer helemaal onder water zet. Na 10 min andijvie er bovenop leggen en koken tot die zacht en gaar is, ongeveer 5 min. Ondertussen spekjes bakken in een aparte pan. Als aardappels en andijvie gaar zijn, water afgieten en stampen. Spekjes en half kuipje crème fraîche er doorheen roeren. Serveren met zout, peper, evt mosterd.
Kosten pp ongeveer: 2,50eu
Allergenen: –
Beoordeling: Heel erg lekker, romig, maar ook lekker zout met de spekjes. Echt een lekkere pot. Suikervrij, glutenvrij.